Olejek sandałowy

Olejek sandałowy jest olejkiem eterycznym bardzo chętnie wykorzystywanym w aromaterapii. Stosuje się go dla przykładu w rozmaitych zabiegach jak chociażby masaże wykonywanych w ośrodkach i salonach spa. Ojczyzna olejku sandałowego są Indie, więc jest to znakomita propozycja dla tych wszystkich osób, które lubią orientalne, korzenne aromaty. W aromaterapii olejek sandałowy uchodzi za jeden z najcenniejszych tego rodzaju produktów – a to ze względu na bardzo wszechstronne właściwości, jakie posiada. Jest on zatem wykorzystywany między innymi przy łagodzeniu stanów depresyjnych i tych wynikających ze stresu, posiada właściwości antyseptyczne, silnie nawilżające (jeżeli ktoś ma suchą skórę, olejek sandałowy jest dla niego idealny), pomaga w kaszlu, problemach z trawieniem, przy zgadze i tym podobne.

Comments are closed.

Powiązane

  • Jak zwalczać trądzik?Jak zwalczać trądzik?
    Trądzik jest problemem wielu młodych osób, młodzieży, która boryka się z nim od czasu dojrzewania. Niestety trądzik trzeba leczyć dermatologicznie, gdyż produkty dostępne w sklepach kosmetycznych czasami tylko go łagodzą, …
  • JeansyJeansy
    Pierwsze jeansy szyto z denimu. Oryginalny denim był mieszanką wełny i jedwabiu. Pierwszą amerykańską produkcję tego materiału rozpoczęto w końcu XVIII wieku. Wykorzystywano tańszą bawełnę, której plantacje powstawały w południowych …
  • Kozaczki czy botki – moda na zimęKozaczki czy botki – moda na zimę
    Odwiecznym zimowym problemem kobiet jest to, co założyć na nogi. Konkretniej – na stopy. Czy mają to być kozaki, czy może botki. Poprzednie sezony pokazały, w jak wielkim stylu na …

Strony